Omgaan met grote en kleine tegenslagen

Voor de tweede keer in anderhalf jaar tijd is ons kantoorpand getroffen door brand. Wederom was er weinig brand schade, maar zeer veel rook schade. Was bijvoorbeeld de vorige keer de meeste apparatuur nog te redden, deze keer heeft de meeste apparatuur het begeven. Het kantoorpand is voorlopig niet meer te bewonen, dus zijn we weer verhuisd. Zeker 2 weken zijn we "uit de lucht" geweest.

Bij zo'n gebeurtenis wordt weer eens duidelijk hoe verschillend mensen op grote en kleine tegenslagen reageren. Daar waar de één in zak en as komt te zitten, gaat de ander vrolijk door, en lijkt door niets te stoppen. Tegenslagen gebeuren. Soms als gevolg van onze eigen acties, soms gewoon omdat we er niets aan kunnen doen. Wat het verschil maakt is hoe we er mee om gaan. Hoe we zo'n tegenslag ervaren. Wat we ermee doen. Wat we er van leren.

Stel nou eens dat je net een nieuwe auto hebt. Ongelooflijk trots rijdt je met je nieuwe auto door de straat, tot er plots, zomaar van links, een auto tegen je aanrijdt en je bumper beschadigd. Wat doet dat met jou? Wordt je boos? Ben je verdrietig? Denk je "ach wat kan mij het schelen?" Zie je het als een kans voor een nieuwe bumper? Ga je op de vuist? Rij je door? Allemaal reacties die je zou kunnen hebben.
Heel strikt genomen gebeurt er niets meer of minder dan dat iemand tegen jouw bumper aanrijdt. Toch kunnen we daar allemaal zeer verschillend op reageren. Onze reacties worden veelal bepaald door onze opvoeding, eerdere ervaringen die we gehad hebben, verwachtingen die we hebben van de uitkomst, etc.

Het is echter niet alleen onze eigen wijze waarop we tegen de dingen aankijken die bepaalt hoe we reageren. Ook de omgeving speelt hier een belangrijke rol in. Als iedereen in je omgeving verwacht dat je helemaal in zak en as zit, terwijl jij je behoorlijk goed voelt (of omgekeerd), dan kun je verschillende dingen doen: je kunt je niet begrepen voelen, je kunt van je omgeving leren door in zak en as te gaan zitten zoals het eigenlijk hoort in zo'n situatie of je kunt gewoon jezelf zijn en vertellen dat jij je behoorlijk goed voelt.

Als je omgeving verwachtingen van je heeft die niet overeenkomen met jouw "state-of-mind" dan kun je je afzetten tegen je omgeving. Zeggen dat hun verwachtingen niet kloppen. Je kunt proberen je omgeving te overreden om zich aan te passen aan jou. Oplossingen die ernaar streven jouw omgeving met jou op één lijn te krijgen. Wat je ook kunt doen is jouw omgeving in haar verwachtingspatroon respecteren. Vertel dat je het begrijpt, en laat ook zien dat het bij jou anders is. Zowel jij als jouw omgeving hebben ieder hun eigen beeld bij de situatie. Dat mag. Dat hoeft niet anders.

Je hoeft niet eigenwijs te zijn, maar eigen wijsheid te hebben. Ook bij kleine of grote tegenslagen.