Hoe vroeg reageren op stress, overspannenheid of burnout signalen?

Wanneer reageer je op signalen die op werkdruk, stress, overspannenheid of burnout kunnen duiden? Het zijn signalen van zwakte. Van je eigen beperkingen. En natuurlijk laat je die niet zien. Dat stel je zo lang mogelijk uit. In de hoop dat je er overheen komt. Je zoekt je sterke kanten op. Gaat door. Doet alsof er niets aan de hand is. Je collega’s kunnen het toch ook? Dus waarom jij niet? Ach, het valt toch allemaal wel mee?

En dat zijn dan ook gelijk de grootste valkuilen waar je in kunt lopen. Het gaat namelijk niet. Het gaat steeds slechter. En toch ga je door.

Dat doorgaan terwijl je bij jezelf signalen ontdekt is hetzelfde systeem dat zorgt dat je in die stress, overspannenheid of burnout terecht komt. Neem nou perfectionisme. Het perfectionisme waarmee je je werk doet. Waarin je het goed wilt doen. Beter, best. Als jij goed bent, dan val je niet uit. Als jij de beste bent wordt je niet overspannen, want dat doet de beste niet.

Er is maar één moment om te reageren op werkdruk, stress of burnout signalen: onmiddellijk. Als je daartoe in staat bent, dan kun je onmiddellijk op zoek gaan naar waardoor die signalen ontstaan. Dan kun je daar mee dealen. Misschien lijkt dat wel veel te vroeg, maar dat moment kan niet vroeg genoeg zijn. Hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker de weg is om daar uit te komen.

Hou je eens vast aan al die mensen die je voor gingen en uiteindelijk dachten: had ik maar wat eerder gereageerd, dan was het een stuk makkelijker geweest.