Stress cijfers & signalen

Zomaar wat cijfers uit de media de afgelopen tijd: stress kost onze maatschappij 6 miljoen euro per dag en dat is zonder de kosten van de Arbo-dienst, vervanging, reïntegratie en 'grijs' ziekteverzuim (wel aanwezig, maar weinig presteren). Ongeveer 700.000 mensen hebben last van "opgebrand zijn". 50.000 mensen zitten in de WAO door ernstige stress. 70% van de ziekmeldingen heeft geen duidelijke lichamelijke oorzaak. Als ik dat soort cijfers lees dan komt er iets behoorlijk heftigs bij mij naar boven. Dan denk ik "Hallo-o?". Dat leven is van jou, waarom doe je er niet wat aan?

Stress wordt veroorzaakt door onze interactie met onze omgeving. Door de manier waarop wij tegen de dingen aankijken. Hoe rottig die omgeving ook is, welke nare ervaringen je in het verleden ook hebt gehad, vandaag kun je nog steeds iets aan die stress die je ervaart doen. Waarom doe je dat niet?
Het roept ook verbijstering bij mij op. Het is toch ongelooflijk dat er 700.000 mensen zijn die geen energie meer hebben? Dat er 50.000 mensen in de WAO zitten alleen al door stress?

Als ik dan weer eens een beetje nadenk over de mensen waar ik als coach gesprekken mee voer, dan is het toch niet allemaal zo verwonderlijk als het op het eerste gezicht lijkt. Want wat gebeurt er vaak? We komen er gewoon te laat achter. Steeds denken we "ach, dat lukt ons nog wel". Tot het moment dat het te laat is en het ons niet meer lukt. Was stress maar zoals duidelijk als koorts. Verhoging is verhoging. Daar valt weinig aan te interpreteren. Toch zit er ook nog een ander aspect aan stress. Ziek zijn betekend beter worden. Het lichaam gaat vechten om beter te worden. Stress is niet een beter worden proces. Het woekert slechts voort.

Toch zouden we af en toe eens bij al die stress moeten stilstaan. Niet alleen maar bestrijden. Wat al die cijfers over stress ons namelijk vooral leren, is dat we niet goed genoeg met stress kunnen omgaan. Dat we de signalen niet tijdig genoeg oppakken en er mee aan de slag gaan. Soms gebeurt dat wel, en lees je over wat je kunt doen om stress te voorkomen. Investeren in arbeidsmotivatie, investeren in een open cultuur, aandacht voor arbeidsconflicten, beperk bureaucratie, etc. Maar al dat voorkomen leert ons niet met de stress omgaan. Terwijl juist dat nu de sleutel tot de oplossing is. Stress is er al eeuwen en zal ook altijd blijven. Wat wij als mensen te doen hebben is vooral te leren daarmee om te gaan. De stress niet bestrijden maar leren hoe stress een plaats in je leven heeft.

Dat stress dan zelfs een opbouwende factor kan hebben mag uit het volgende persbericht blijken:

"Twee onderzoeksprojecten, waarover werd bericht in de Sunday Times, leiden allebei tot de conclusie dat bepaalde vormen van stress zouden moeten worden opgezocht om jong, aantrekkelijk en gezond te blijven.
Zij kwamen tot de conclusie dat stress van het 'juiste soort' en in niet al te grote hoeveelheden, het natuurlijke verdedigingsmechanisme versterkt dat ons moet beschermen tegen kwalen als alzheimer, arthritis of hartaandoeningen. In een stress-situatie beginnen de cellen in het lichaam, maar ook in de hersenen, defecten te vertonen. Daardoor treedt automatisch een herstelmechanisme in werking. Dat herstelmechanisme produceert speciale eiwitten die de schade weer kunnen herstellen. Bij dit proces is de reactie van het lichaam sterker dan eigenlijk vereist is, zodat de cellen sterker worden dan voorheen."