Het werk dat je écht wilt

Na de zomervakantie keren veel mensen terug naar hun werk en kijken daar in het rond: “Wat doe ik hier eigenlijk?”. Je bent uitgerust, hebt van andere omgevingen genoten, een ander dagritme gehad, en kijkt (als het mee zit) met een frisse blik de wereld in. Je kijkt naar het werk dat je doet, de omgeving waarin je dat doet, etc. En vraagt je af of het allemaal klopt, voordat je weer opgenomen wordt in de vaart der volkeren en de waan van de dag je leven weer over neemt. Maar zou je jezelf die vragen niet gewoon op ieder moment kunnen stellen? Wordt het niet eens tijd voor iets anders, iets nieuws? Tijd om een volgende stap in je carrière te zetten?

Iedere periode is een uitermate geschikte periode om je eens te bezinnen op het werk dat je doet, de stappen die je tot nu toe gezet hebt en wat de volgende stap in je werkzame leven zou kunnen zijn. En als dat voldoende aanknopingspunten in zich heeft, dan kun je met frisse moed die volgende stap ook daadwerkelijk vormgeven, niet omdat er een kans voorbij komt of omdat je je bijvoorbeeld niet meer lekker voelt in de omgeving waarin je zit maar gewoon omdat jij het werk wilt doen dat je écht wilt.

Een plan van aanpak zou kunnen zijn:

Vaststellen tot waar je gekomen bent

Zet alles eens op een rijtje: Wat is het werk dat je tot nu toe gedaan hebt, wat zijn de opleidingen die je gevolgd heb, wat is de ervaring die je hebt opgedaan. Hoe heb je je als mens (en werknemer) ontwikkeld. Wat zijn je sterke punten, je zwakke punten, je valkuilen en uitdagingen? Kijk eens flink rond in je leven en tot welk punt je (werkzame) leven je gebracht heeft.

Richting bepalen

Als je weet waar je staat ga je het tweede punt bepalen: het punt waar je naar toe wilt want tezamen maken die punten de weg die je af te leggen hebt helder. Welke richting wil je uit? Op lange termijn en op korte termijn. Wat is de logische stap vanuit jouw historie? Maar is het tijd om een logische stap te zetten of zou je misschien een wat minder logische stap willen zetten? Denk ook eens na welke richting je uit zou gaan als er volledige vrijheid bestond? En zijn er combinaties van die twee (of elementen daaruit) mogelijk?

Richting verkennen

Heb je een richting bepaald, dan kun je die richting als eerste eens gaan verkennen. Als er toch nog niets op het spel staat ben je vrijer om te verkennen dan op het punt dat het er écht om gaat. Kijk eens of je contacten kunt leggen in de wereld waar je heen wilt. Ga eens een gesprek aan. Hoe is het daar? Drink eens een kopje koffie met iemand die zich al daar bevindt. Wat zijn de leuke en minder leuke kanten? En hoe past die wereld bij jou? Als het nodig is kan je in deze fase je richting nog bijstellen.

CV vormgeven

Is het helder waar je naartoe wilt dan kun je je CV vorm gaan geven. Vorm geven vanuit wie je bent en het punt waar je naartoe wilt (in het oefeningenarchief staat een uitgebreide handleiding daarvoor opgenomen) zodat de juiste werkgever zich daardoor aangesproken voelt en je geen grote hoeveelheid van gesprekken gaat voeren met organisaties waarin ofwel het werk of de cultuur van de organisatie niet bij je passen.

Contacten leggen met potentiële werkgevers

Als je weet waar je naar toe wilt, dan ga je dus niet meer kijken naar datgene dat toevallig beschikbaar is (zoals een advertentie) maar ga jij bepalen waar je naar toe wilt. Met die organisaties ga je contact leggen. Van daaruit ga je netwerken.
Je gaat uitzoeken wie verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de functies die bij jou passen. Je gaat uitzoeken wie verantwoordelijk zijn voor het personeelsmanagement van de functies die bij jou passen. Neem de telefoon en bel eens vrijblijvend op om te kijken of het mogelijk is een keer koffie te drinken om van gedachten te wisselen. Dan ga je niet met een beperkte blik van 1 functie die koffie drinken, maar je beseft je tegelijkertijd dat de man of vrouw waar je mee spreekt zich in het netwerk bevindt waar jij ook deel van uit wilt maken. Misschien heeft hij/zij nog wel een tip voor je. Zo bouw je aan je netwerk en vroeg of laat komt daar vanzelf een mogelijkheid uit bovendrijven die past bij het werk dat je écht wilt.

Sollicitaties

Vanuit je netwerk volgen de sollicitatiegesprekken. Die bereid je voor. Je kijkt wat je van jezelf wilt geven. Je vraagt je af wat je van een potentiële werkgever wilt weten. Je poetst je gesprekstechnieken weer eens even op. Doe eens een oefengesprek met iemand. Vraag je eens af wat voor indruk je achter wilt laten. Sta eens voor de spiegel om te kijken hoe je over komt. Als het goed is zijn je sollicitatiegesprekken ontspannen, proef je iets van “thuis voelen”. Hoe spannend een nieuwe baan ook is. Klopt het niet of moet je heel erg op je tenen lopen, dan kun je je afvragen of je wel op de goede plek zit.

Contact onderhouden na het sollicitatiegesprek

Na je sollicitatiegesprekken hou je contact. Ook al volgt er een schriftelijke afwijzing. Bel nog even en vraag hoe de ander jou ervaren heeft. Welke indruk je hebt achtergelaten. Je blijft steeds feedback zoeken. En tegelijkertijd kun je ook nog eens vragen wat je gesprekspartner voor jou als wijsheid ziet. Misschien komt daar wel een andere functie of organisatie uitrollen.

Onderhandelingen

Natuurlijk wil je dat je nieuwe baan ook afgestemd is met de arbeidsvoorwaarden die jij daarbij verwacht. Het gaat er niet om dat je het onderste uit de kan haalt, maar het gaat erom dat je, samen met je nieuwe werkgever, tot overeenstemming komt over het arbeidsvoorwaarden pakket bij je nieuwe functie. En dat jullie daar allebei tevreden mee zijn.
Al op het moment dat je je richting aan het verkennen bent denk je na over hoe dat pakket er voor jou uit zou moeten zien en toets je dat. In deze fase ga je met je nieuwe werkgever hiervoor bij elkaar komen. Dat betekent geven en nemen en heet samengevat: onderhandelen. Dit is de afrondende fase van het proces naar je nieuwe functie.

Afsluiten

Natuurlijk valt er ook afscheid te nemen van de situatie waar je uitkomt. Zaken af te ronden, afscheid te nemen. Zodat je het gevoel hebt met opgeheven hoofd weg te gaan, waarbij je alles gedaan hebt waarvan je vindt dat je het gedaan moet hebben. Waarbij je met een opgeruimd gevoel aan je nieuwe baan begint, zonder een last uit het verleden.

Is het werk dat ik écht wil wel beschikbaar?

Mocht je je afvragen of het werk dat je écht wilt wel beschikbaar is, aarzel dan niet om naar de banencijfers te kijken. Bijna overal zijn tekorten en iedereen verwacht dat die tekorten de komende jaren met de vergrijzing nog verder op zullen loopen.