Een hele échte stap in je carrière

Stel je eens voor:

Je bent programmeur en je wil projectmanager worden. Je bent in loondienst maar je wil je eigen onderneming beginnen. Je bent creatief en je wil daar een goede boterham mee gaan verdienen. Je bedrijft sport en wil de sprong naar topsport maken. Je bent muzikant en je wil je eigen CD opnemen en daar succesvol mee zijn. Je hebt een onderneming en je wil je onderneming een grote sprong voorwaarts laten maken. Je werkt in de zorg en wil zelfstandig gaan worden.

Kortom: Stel je eens voor dat je ergens bent in je werk en er klaar voor bent om een stap voorwaarts te maken. Hoe doe je dat dan? Een vraagstuk dat in veel begeleidingstrajecten in mijn werk een vaste plaats inneemt.
Met een stap voorwaarts heb ik het hier niet over de volgende stap in je carrière. Het is niet de stap die je logischerwijs gaat maken. Ik heb het hier over een stap naar de wereld waar je uiteindelijk in terecht wilt komen. Een stap gemaakt uit innerlijk drang, niet uit logica.

De eerste fase die ik met mensen ga doorlopen is het inrichten van je leven naar en in de wereld waar je terecht in wilt komen. Het is zoiets als “stel je maar voor dat je er al bent, hoe zou je leven er dan uitzien?”. Hoe zou je werk er dan uitzien? Wat voor effect heeft dat op jou? Op je gezin? Op je levensritme? Op je vriendschappen? Op je sociale leven?
Dan borrelen ook de gaten naar boven tussen wie je bent, hoe je leven in elkaar steekt en waar je naar toe wilt.

Wat je eigenlijk doet is de wereld die je wilt bereiken uitlijnen met je eigen leven.

Wat voorbeelden:

Van werkeloos naar werk

Als je zonder werk bent en je hebt besloten om weer in een werkkring te gaan stappen, dan zal het al snel duidelijk zijn dat je dat niet gaat redden als je in je leven zonder werk blijft zitten. Tot een uur of 11 / 12 in je bed blijven, genieten van het buitenleven, een sociaal leven dat zich gedurende de dag afspeelt, allemaal voorbeelden van elementen die je in een leven zonder werk zou kunnen tegenkomen en die niet in een leven met werk zouden kunnen passen. Wat je dus in eerste instantie gaat doen is je leven inrichten naar het fenomeen werk. Een dagritme op z’n plaats brengen alsof je werkt. Een sociaal leven inrichten alsof je werkt. De werkuren vullen met dingen die een werkende ook zou doen. Koffiepauze, lunch, roken in het rookhok, etc. Dan ga je kijken naar het soort werk dat je zou willen doen en hoe het leven van die mensen eruit ziet, etc.

Van medewerker naar manager

Stel je bent medewerker en denkt dat jij wel leiding zou kunnen geven in jouw organisatie. Wat is dat eigenlijk, dat leiding geven? Hoe zou jij dat willen doen? Wat is jouw visie op leiding geven, op beheren? Welke skills heb je al? Welke zul je je nog eigen moeten maken?
Hoe zullen je collega’s tegen je aan gaan kijken als je plotseling manager wordt? Wil je eigenlijk wel in je huidige omgeving manager worden of wil je dat in een andere omgeving? Met wie praat je dan in die nieuwe omgeving? Zou je daar niet eens contact mee gaan leggen? Koffie mee gaan drinken? Manager zijn is niet alleen mensen voorgaan, het is ook verantwoordelijkheid dragen. Voor van alles waar je geen invloed op kunt uitoefenen (dat zijn mensen nou eenmaal). Wat zijn je motieven om manager te worden? Wat vindt je partner daarvan? Hoe zit dat met jou en controle? Manager zijn is beslissingen nemen. En is ook verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van beslissingen die boven je genomen zijn. Die niemand leuk vindt. Kun jij dat dragen? Wat zijn je werktijden als manager? Past dat in je privé-leven? Probeer het eens een week of twee. Als jij manager wordt, wie worden dan je collega’s? Hoe zou het zijn om met hen op gelijke voet te staan. Je in hun cirkels te bevinden?

Van manager naar bestuurder

Stel je bent manager en je wilt naar de bestuurslaag van een onderneming. Wat is er nou zo anders aan wat de bestuurslaag doet? Hoe ziet het leven van een bestuurder eruit? Wat zijn de kleine ditjes en datjes waar een bestuurder in jouw organisatie mee te maken heeft? Wat zijn de verantwoordelijkheden? Wat zijn specifieke skills op dat niveau? Ga eens op onderzoek.
Ga praten met een bestuurder binnen je organisatie. Maak je plannen helder. Geef aan dat je op onderzoek bent. Dat je aan het groeien bent naar het bestuursniveau. Wil hij of zij niet? Zoek uit wat de reden daarvan is. Kijk wat je kunt leren en zoek een ander. Ga door met waar je mee bezig bent. Weet je al wat de dress-code op bestuursniveau is? Wat er van je partner verwacht wordt? Wat je partner daarvan vindt? Wat voor salaris vraag je als bestuurder? Wat ben je waard? Welke algemene vaardigheden mis je nog? Kun je presenteren? Kun je de hoofdlijnen van een meeting vasthouden? Ben je los genoeg van de inhoud? Kun je voldoende delegeren aan je secretaresse? Heb je wel eens aan de rol van aandeelhouders gedacht? Beursprotocollen? Statutaire verantwoordelijkheid?

Van werknemer naar zelfstandige

Stel dat jij droomt van je eigen bedrijf. Dat is een gave gedachte. Ga die gedachte eens concreet maken. Wat zijn de details van je idee? Kun jij komen van idee naar bedrijfsplan? Hoe gaat je leven er met een eigen bedrijf uitzien? Zit ondernemen bij jou in de familie? Of in je vrienden en kennissenkring? Heb je al gesproken met een ondernemer in het gebied (zowel letterlijk als figuurlijk) waar jij in aan de slag wilt gaan? Hoe ga je dat combineren met hobby’s, partner, gezin, kinderen, etc.? Neem eens een week (of twee) vakantie en stel je voor dat je in die tijd ondernemer bent. Dat je je eigen bedrijf al hebt, in het stadium waar je nu in zit (dat is dus met niets). Wat zou je gaan doen?

Van sporter naar topsporter

Stel: Jij droomt er van om wereldkampioen te worden. Er is geen groter misverstand dan dat je topsporter wordt op basis van je prestaties. Natuurlijk horen die prestaties er bij, maar dat is slechts een voorwaarde. Topsporter zijn vraagt een leven dat daarop ingericht is en een support-systeem rondom jezelf en het doel dat je wilt bereiken. Natuurlijk is dat voor iedere sport anders. Weet jij hoe de toppers in jouw sport dat doen? Ben je al eens een dagje mee geweest? Welke kanalen moeten er geopend worden om jouw weg naar de top in te slaan? Wat heb je op te geven? Wat heb je te overwinnen?
Veel topsporters zullen je vertellen dat op het podium staan iets is dat ze misschien al 100 keer in hun hoofd gedaan hebben voordat ze daar écht terecht komen. Dat is geen verassing. Welk podium heb jij al 100 keer beleefd? En hoe zit dat met jouw beleving, kun jij net zo goed omgaan met falen en mislukking als met succes?
Waar ligt je focus, concentratie en aandacht? En wat is de impact van je normale leven, je omgeving, je school, je werk, op jouw topsport carrière?

En vele andere voorbeelden:

Misschien begin je een beetje te begrijpen wat ik bedoel. Leven in een andere wereld. Stappen daartoe zetten. Zo zou je je ook kunnen voorstellen hoe het is om te leven zonder stress of burnout. Zonder angst. Met een geweldige relatie, etc. Doe maar eens een gooi, probeer het maar eens.

Een hele grote stap maken begint met voorstellingen maken. Stel je maar eens voor …

Helder op je netvlies krijgen hoe dat eruit ziet waar je naar toe gaat. Daar gevoel voor ontwikkelen. Daar een visie bij krijgen. Kunnen ruiken wat de plaatst is waar je wilt zijn. Zodat je open gaat staan voor die plaats. Zodat je die plaats gaat opzoeken.
Tegelijkertijd is het een kwestie van je leven er klaar voor gaan maken. De voorwaarden te creëren om die stap te zetten. Je leven er klaar voor maken om die stap te kunnen zetten.
Op die manier er mee bezig zijn betekent ook dat je misschien zal ontdekken dat waar je naar streeft eigenlijk niet helemaal is wat bij je past. Of juist helemaal wel. Daarmee krijg je voor jezelf de ruimte om een échte keuze te maken.

Je zult je misschien afvragen of dit misschien niet helemaal het verkeerde pad is. Want wat gebeurt er nou als je je leven helemaal op iets hebt ingericht en het komt niet? En als het wel komt, dan komt de aanpassing van je leven toch gewoon daarna? Bespaar je jezelf dan niet een ongelooflijke teleurstelling?
Als jij echt ergens voor gaat, dan ga je ervoor. Met alles erop en eraan. Zonder voorbehoud. Als je nu al bezig bent met een voorbehoud maken “voor het geval dat …”, hoeveel ga je er dan voor?
Natuurlijk kan het zo zijn dat jij nooit dat bereikt waar je naar streeft. Nou en? Zo lang je maar alles gegeven hebt, dan kun je er met trots op terugkijken.