Een uitzonderlijk Curriculum Vitae (CV)

Eén van de onderdelen op weg naar een nieuwe baan is een CV. Wat moet er in dat CV staan? Hoe moet het CV eruit zien?

De standaardregels

De standaardregels van een CV vertellen dat je persoonlijke gegevens erin staan (zoals naam, adres, telefoonnummer, e-mail adres, nationaliteit, geboortedatum, burgerlijke staat), de opleidingen en cursussen die je gevolgd hebt en je werkervaring (in anti-chronologishe volgorde waarbij de meest recente functie eerst komt). Om een persoonlijk tintje toe te voegen schrijven veel mensen ook iets in hun CV over persoonlijke interesses en hobby’s.
Op het internet zijn voldoende bronnen te vinden voor het opstellen van een correct CV.

Maak dat CV eens, print hem uit en probeer dan met half dichtgeknepen ogen door je wimpers naar dat CV te kijken. Wat zie je? Dat is ongeveer het eerste beeld dat een potentiële werkgever zal zien. Niet de inhoud van het CV, niet al je mooie opleidingen, niet al die specifieke werkervaring die je met je meeneemt. Een CV dat op de stapel met andere CV’s komt te liggen van mensen die op de functie hebben gesolliciteerd.

Verbale en non-verbale communicatie

In de literatuur kan je voldoende lezen over communicatie. Over het feit dat slechts een redelijk klein percentage over de woorden gaat die gesproken worden. En dat het grootste deel van communicatie over non-verbale communicatie gaat. Over de houding waarmee iets gezegd wordt. Over een oogopslag, toonhoogte, etc. Al die non-verbale communicatie ontbreekt op het moment dat je een standaard correct CV maakt. Natuurlijk geef je ook non-verbale communicatie mee op het moment dat er geen typefouten in je CV staan, op het moment dat de bladspiegel mooi is ingedeeld, op het moment dat je een mooi font hebt uitgekozen maar zou dat stuk non-verbale communicatie niet uitgebreid kunnen worden? In overeenstemming gebracht kunnen worden met de inhoud van je CV?

Creativiteit

Schroom er niet voor je creativiteit bij het schrijven van je CV in te zetten. Naast de inhoud van je CV zou je ook best eens kunnen denken over de vorm van je CV. Moet dat persé een A4 zijn? Of zou je ook de tekst op een dubbel gevouwen A4 kunnen zetten, in de vorm van een boekje? Zelf ben ik in een begeleidingstraject wel eens zover gegaan dat we een volledig CV op een aantal kaartjes ter grootte van een visitekaartje hebben gezet en die met een sleutelring aan elkaar hebben gemaakt. Waarschijnlijk is er geen enkele stapel met CV’s geweest waar deze niet bovenop kwam te liggen, gewoon omdat hij er niet tussen paste (helaas hebben we daar niet veel over terug mogen horen want bij de tweede sollicitatie leidde dat al tot een baan). In de vorm zou je ook kunnen nadenken over het papier dat je gebruikt. Waarom altijd standaard 80gr/m2 wit kopieer papier? Hoe voelt je CV als hij op dikker papier staat? Papier met een watermerk? Geschept papier? Papier met een kleurtje?
Naast de inhoud en de vorm kun je ook nadenken over het beeld in/op een CV. Beeld zegt vaak veel meer dan woorden. Wat voor foto, illustratie, logo, etc. zou je kunnen gebruiken? Een simpel beeld dat je zou kunnen gebruiken is een briefhoofd met daarin je naam in een mooi/opvallend lettertype. Gebruik hetzelfde briefhoofd voor je sollicitatiebrief en er ontstaat plotseling een mooi verzorgd geheel.
Waarom zou je niet op beschaafde wijze van foto’s gebruik kunnen maken bij het samenstellen van een CV? Of een subtiele illustratie?

Let er echter wel op dat het nooit “overdone” wordt. Te veel van het goede. Beeld is ondersteunend aan de tekst. Versterkend. Op het moment dat het beeld gaat overheersen, de teksten een schreeuwende reclame uiting wordt, dan sla je de plank volledig mis.

De functie van een CV

Een CV heeft meerdere functies. Natuurlijk is een CV bedoeld om informatie over jezelf, je opleiding en werkervaring over te brengen aan een potentiële werkgever. Deze functie staat dan ook voorop. Maar zelfs deze functie kun je vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Als eerste vanuit de vraagkant. Waar een potentiële werkgever op zoek is naar een werknemer. Je kunt het ook vanuit de aanbiedingskant bekijken. Waar jij iets aan te bieden hebt. Dan kun je je CV ook vanuit een verkoopkant bekijken. Als je zelf op zoek gaat naar een nieuw huishoudelijk apparaat dan bekijk je ook de advertenties. Gaat je oog bijna automatisch naar die advertentie die jou het meest aanspreekt. Zo kan een potentiële werkgever ook kiezen uit meerdere kandidaten. Waarom zou jouw CV nou niet de advertentie zijn waarop het oog van de werkgever het eerst valt?
Denk vooral na over wat je met je CV wilt bereiken. Als je een functie ambieert dan zal je CV daar niet aan ten grondslag liggen. Daar is meer voor nodig zoals gesprekken, misschien een assesment, etc. De rol die je CV wel vervult is je verder te brengen in je sollicitatieproces. De eerste functie van een CV is dan ook meestal (in combinatie met je sollicitatiebrief) om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Om een potentiële werkgever dusdanig te “prikkelen” dat hij/zij dat gesprek met jou aan wil gaan.

Tot slot

Een CV zou net als een portfolio van een fotomodel moeten zijn. In dat portfolio kun je een aantal ‘kiekjes’ van een model stoppen. Natuurlijk zie je daarmee de mens die je als model zou kunnen gebruiken. Maar zou het model daarmee een foto-opdracht krijgen? Wanneer de foto’s in het portfolio mooi zijn, sfeer aangeven, laten zien waar het model goed in is, wat het model kan, etc. dan is de kans dat het model een opdracht krijgt veel groter. En ligt dat aan het model? Nee hoor, dat kan net zo goed aan de fotograaf liggen die de foto’s genomen heeft. Maar toch is dat haar/zijn portfolio