Het ingewikkelde veranderingsproces
Waarom is veranderen toch zo ingewikkeld? Zelfs positieve veranderingen kunnen soms erg moeilijk zijn. Hoe komt dat toch?
Echte veranderingen komen ofwel met een schok, onze hele wereld staat dan op z'n kop, of zijn een langdurig, diepgaand, proces. Eigenlijk bestaat een makkelijke verandering, een verandering zonder impact op ons leven, niet. Bij verandering in ons leven verlaten we het oude bekende en komen we in een nieuw, onbekend, gebied. En juist dat veranderen van bekend naar onbekend gebied maakt het ingewikkeld.
In het bekende gebied weet je wat de wereld met je doet. Weet je hoe je in de wereld staat. Weet je wat je denkt, wat je voelt. Weet je wat het gevolg van je gedrag is en weet je vervolgens weer hoe je daar op kunt reageren. Hoe moeilijk dat ook kan zijn, het is wel bekend. Het is vertrouwd.
Toch zoeken we dat gebied van verandering steeds weer op. Omdat het bekende te veel pijn gaat doen of omdat er een diep verlangen in ons is. Met die pijn of dat verlangen kunnen we het proces van verandering best een handje helpen. Door ons eerst bewust te worden van de pijn of het verlangen. Daar helderheid in te krijgen. Niet door zomaar een onderbuikgevoel te volgen en als een kip zonder kop het veranderingsproces in te duiken. Maar door het onbewuste bewust te maken. Breng je onvrede in kaart. Kijk wat je drijft. Waar wil je van weg? Waar wil je naar toe?
Alleen als je een duidelijk doel hebt en een heel goede motivatie zul je in staat zijn de ingewikkelde weg van verandering te gaan. Zomaar een beetje op weg gaan en kijken waar je uitkomt zal niet een echte verandering opleveren. Dat kan je weer echter wel helpen om je angsten en onzekerheden over het veranderingsproces in kaart te brengen. Waarom maak je de sprong niet en ga je er helemaal voor? Wat houd je tegen?
Een veranderingsproces kun je inbedden in je omgeving. Je kan dat een plaats in je leven geven. Je leven een vorm geeft zodat het jou kan bijstaan door dat veranderingsproces heen te gaan. Dat doe je door bijvoorbeeld je veranderingsproces uit te spreken. Door dat bekend te maken. Zodat ook de mensen in je omgeving daarvan weten. Je bij kunnen staan. Je een handje op weg kunnen helpen. Dan worden de mensen in je omgeving ondersteunend aan je veranderingsproces. Natuurlijk zullen ze in eerste instantie bedenkingen hebben, maar zoals Marinus Knoope ooit eens schreef, de reactie die je dan kunt hebben is "Wat heb ik dan aan jou?". Dat maakt duidelijk dat je ondersteuning wilt voor het proces waar je voor gekozen hebt en geen tegengas.
Ook kun je aanpassingen maken aan de inrichting van je leven die je veranderingsproces ondersteunen. Als je een nieuwe baan wilt zul je op z'n minst tijd vrij moeten maken om sollicitatiebrieven te schrijven en sollicitatie gesprekken te voeren. Wat let je om die tijd in ieder geval vast vrij te maken?
Sommige mensen vinden hulp in hun veranderingsproces door de oude weg af te snijden. Door beslissingen te nemen of stappen te zetten die "het oude" niet meer mogelijk maken. Als je in een nieuw huis wilt gaan wonen, kun je het oude alvast verkopen. Je zal dan wel een nieuw huis moeten vinden. Dat soort drastische stappen kunnen helpen maar kunnen ook tegen je gaan werken, zodat je uiteindelijk niet daar terechtkomt waar je diepste verlangen ligt. Een dergelijke stap vereist een juiste en weloverwogen beslissing. Is het voor jou belangrijk je baan op te zeggen voor je een nieuwe gevonden hebt?
Veranderingsprocessen brengen onzekerheid met zich mee. Vaak zal je halverwege denken "ach, waar doe ik het allemaal voor?". En juist dan komt het aan op het in contact zijn met je diepste verlangen. In contact zijn met de pijn. Weten wat je drijft. Want daar begint je proces, daar blijf je trouw aan je proces en alleen daarmee zul je uiteindelijk daar komen bij datgene wat voor jou gegeven is.
Met het in gang zetten van veranderingen op het moment dat je leven er niet zo uit ziet als je eigenlijk wilt, neem je de rol van koning van je leven op je. Je gaat regeren over je leven. Je stapt uit de rol van slachtoffer zijn van datgene wat je leven je gebracht heeft. Je bent niet meer de passieve waarnemer van je leven dat zich aan je voltrekt. Koning zijn is niet makkelijk, want je zult beslissingen moeten nemen waar een gedeelte van je volk ontevreden mee is. Luister dus goed naar je volk en je raadsheren en besef je steeds dat jij uiteindelijk de beslissingen neemt want jouw leven is jouw koninkrijk.